Paragrafen

3.1 Bedrijfsvoering

Huisvesting en facility management

Coördinerend portefeuillehouder: Saskia Bruines

Huisvesting: werken en ontmoeten
In 2022 worden de eerste stappen gezet om te gaan werken volgens de opgave 'werken en ontmoeten'. Uitgangspunt is dat medewerkers van de gemeente werken en ontmoeten op de plek waar zij de beste resultaten voor de stad en haar inwoners kunnen realiseren. Thema’s als ICT, modern werkgeverschap en op een andere manier leidinggeven komen hierin samen.

Werken en ontmoeten bestaat uit drie onderdelen:

    1. Een nieuw werkplekconcept: een concept waarmee we meegaan met de veranderende wereld, inzetten op flexibiliteit en efficiëntie, waar we mogelijk deels thuis en in de stad werken, nieuwe werkvormen mogelijk maken en optimaal gebruik maken van de ICT-faciliteiten.
    1. Efficiënt gebruik van vastgoed: we gaan goed kijken naar onze vastgoedportefeuille en de versnippering van de gemeentelijke panden in de stad. Ook gaat de gemeente onderzoeken of in de stadsdelen meer panden voor meerdere diensten kunnen worden gebruikt.
    1. Taakstelling: er is een oplopende taakstelling op de huisvesting van €1,45 mln. in 2022 en  €1,75 mln. structureel vanaf 2023. Een nieuw werkplekconcepten een efficiënter gebruik van vastgoed dragen hier aan bij. Door meer vanuit huis en in de stad te werken, zijn er minder vierkante meters kantoorruimte nodig. Dat maakt het weer mogelijk om gemeentelijke panden af te stoten.

In 2022 wordt de Fruitweg in gebruik genomen voor dienstverlening gerelateerd aan Werk, Participatie en Inkomen, inclusief het Dak- en Thuislozenloket.

Het kantoor als ontmoetingsplek
In 2022 wordt opnieuw gekeken naar de kantoorinrichting. De inrichting van het kantoor wordt de komende jaren aangepast op de groeiende behoefte om te ontmoeten, brainstormen en multidisciplinair te werken. Dit wordt meegenomen in de aanbesteding van het kantoormeubilair. Hierbij wordt onder andere op een kostenbewuste manier ingezet op ‘hokjes’ om te videobellen, waarbij privacy wordt gefaciliteerd en overlast wordt beperkt.

Verduurzaming: restauratieve dienst
De gemeente stapt in de restaurants steeds meer over op vegetarisch eten: minimaal 85% niet-vlees en 15% vlees. Voedselverspilling voorkomen we door voedsel wat overblijft in andere producten te verwerken. De verspilling proberen we onder de 2% te houden.

Verder blijft de banqueting-dienstverlening (vergaderingen, recepties etc) duurzaam, met veel vegetarisch en veganistisch aanbod. We vervangen frisdrank door vitaminewater.
De gemeente blijft komend jaar samenwerken met de duurzame biologische broodbakker Lekkerbrood. Deze bakker werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Verduurzaming: afvalscheiding
De verwerking van ons bedrijfsafval wordt opnieuw aanbesteed. Voorafgaand aan deze aanbesteding betrekken we de gebruikers in een participatief proces; gebruikers worden uitgedaagd mee te denken hoe het scheiden van afval in de gemeentelijke panden succesvol kan worden aangepakt. Op deze wijze sluit de afvalscheiding optimaal aan op de gebruikers.

In de aanbesteding zoekt de gemeente naar de meest optimale mix van bewezen en effectieve verwerking. Bewezen effectieve verwerking ligt bijvoorbeeld op het gebied van logistiek en meetbare duurzaamheidsdoelen. Denk aan de inzameling en verwerking van koffiebekers die 100% hergebruikt kunnen worden als grondstof. Voor iedere uitgegeven euro moet een optimaal resultaat worden bereikt, zowel op het gebied van duurzaamheid als de bedrijfsvoering. Begin 2022 is de vernieuwde inzameling en verwerking ingevoerd.

Verduurzaming: ambtelijke huisvesting
De ambitie is om in 2030 zo energieneutraal mogelijk te zijn, inclusief van het gas af. Vanwege nieuw huisvestingsbeleid en onzekerheid over de toekomst van diverse panden focust de gemeente op 3 grotere panden: het Spui, de Leyweg en de Fruitweg. Dit laatste pand wordt zoveel mogelijk energie-neutraal verbouwd. Voor het Spui is een plan in de maak dat de komende jaren uitgevoerd wordt. In dit pand gaan we de verlichting automatiseren en ledverlichting gebruiken. Ook in het plan: het vervangen van de zonnepanelen op het dak van het Spui.

Verder onderzoekt de gemeente de mogelijke koppeling van warmte-koudeopslag van het Spui aan andere warmte-koudeopslagnetwerken in de binnenstad. Dit doen we samen met EnergieRijk Den Haag.

Deze pagina is gebouwd op 06/02/2022 15:14:55 met de export van 09/09/2021 16:43:56