Paragrafen

3.2 Lokale heffingen

Beleidsmatige ontwikkelingen

Compensatie OZB voor amateursportverenigingen
Om de financiële armslag van amateursportverenigingen te vergroten en zo de toegankelijkheid van sport te stimuleren, worden sinds 2011 de OZB-lasten van Haagse amateursportverenigingen gecompenseerd.

Compensatie OZB voor startende ondernemers
De OZB-compensatie voor startende ondernemers stimuleert het ondernemerschap in de stad, en daarmee de lokale economie.

Bedrijveninvesteringszones
Een bedrijveninvesteringszone (BIZ) is een afgebakend gebied (zoals een winkelstraat) waar ondernemers samen investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving. De gemeente stelt daarvoor een heffing in die alle ondernemers in de BIZ moeten betalen. Om winkelgebieden buiten het centrum vitaal en aantrekkelijk te houden, worden winkelstraatmanagers beschikbaar gesteld en worden de gebieden versterkt.
De BIZ is daarmee een belangrijk instrument om de aantrekkingskracht van winkelgebieden en bedrijventerreinen en het ondernemersklimaat in de stad als geheel te verbeteren.
Momenteel kent Den Haag 22  bedrijveninvesteringszones (stand 1 augustus 2021).

Precariobelasting netwerken nutsbedrijven
Per 1 januari 2022 mogen gemeenten geen precariobelasting meer heffen over netwerken die nutsbedrijven in, op of boven gemeentegrond exploiteren. Afschaffing van deze heffingsbevoegdheid betekent voor Den Haag een structurele inkomstenderving van ruim € 16 mln.

Wetsvoorstel modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer  
In 2022 zal de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer in werking treden. Het wetsvoorstel geeft de burger recht om elektronisch berichten aan een bestuursorgaan te zenden op een door het bestuursorgaan bepaalde wijze. Burgers kunnen daarmee kiezen tussen de digitale of de papieren weg, het
bestuursorgaan kiest de vorm van de digitale weg. Ook kent het wetsvoorstel een zorgplicht voor bestuursorganen om passende ondersteuning te bieden aan burgers in het digitale én niet-digitale verkeer.

Omgevingswet
Naar verwachting treedt per 1 juli 2022 de Omgevingswet in werking. Door de Omgevingswet zal het  legesregime veranderen. Er zijn nieuwe activiteiten toegestaan om leges over te heffen (milieuvergunningen), maar er vervallen ook activiteiten waar de gemeente nu leges voor heft. Inwerkingtreding per 1 juli betekent dat de legesverordening Omgevingsverordening in 2022 twee keer moet worden vastgesteld, namelijk per 1 januari (reguliere aanpassingen) en per 1 juli (aanpassingen aan Omgevingswet). Hiertoe zal een separaat voorstel aan de raad worden voorgelegd.

Deze pagina is gebouwd op 06/02/2022 15:14:55 met de export van 09/09/2021 16:43:56